Ghawazee

Tribal Camp Oslo 2010 workshop.

Time: Sunday 12 September 10:00-12:30 + 13:30-16:00
Place: Studio Orient, Arbeidergata 4, Oslo
Teacher: Dud Muurmand
Price: NOK 600,-

Register for this workshop on mail@tribaltroopers.com

This old Egyptian gypsy dance is in short the oriental dance in its original form – without the addition of ballet steps and other Western influences.

Ghawazee is a dance with flat feet and very heavy hips, old-fashioned swinging 3/4-shimmies, foot stamping and small Saidi jump combinations.
Ghawazee dance is by nature not choreographed when dancing with others. Ghawazee dancers were skilled in using each other in small duets and group improvisations without rehearsing a choreography or structure in advance. This required a deep understanding for the music and timing in dance technique.
The workshop includes dance technique, technique for cane, playing technique for cymbals / sagat with step combinations, improvisation exercises for both solo dance and group dance, music understanding, a short lecture on the background, history and costumes – and finally a choreography / dance routine with plenty of room for improvisation.

To the workshop participants should preferably wear training pants and waist belt, and bring cymbals / sagest and a cane, preferably without a hook or a similar object that can be used as a dance stick.

The first Oriental dance ever described by westerners in the mid 1800s were the the dance of the Egyptian Gypsies: Ghawazee. Ghawazee dancers were typically hired for weddings and other festive occasions, and therefore it is a strong focus on entertainment in this genre. They mastered the art of dancing for several hours non-stop by improvising, playing cymbals / sagats, dancing with cane and juggling with the audience and each other.

Dud Muurmand have studied this ancient dance style since the 1990s and feels very at home with this free female dance. She reckons that this dance form is her dance foundation that inspires and influences everything else she creates. She has studied Ghawazee dance with Wendy Buonaventura, Helene Eriksen and Fatem Salem.

See the full schedule for Tribal Camp Oslo 2010 »

External links: Dud Muurmand’s website », Dud Muurmand on YouTube »

Norwegian

Denne gamle arabiske sigøynerdansen er kort og godt den orientalske dansen i sin urform – helt uten tilsetning av ballettrinn og annen vestlig innflytelse.

Ghawazee danses med flate føtter og meget tunge hofter, gammeldags svingende 3/4-shimmies, fotstamping og små saidi-hopkkombinasjoner.
Ghawazee-dans er per natur ikke koreografert når man danser sammen med andre. Ghawazee-danserne var eminente til å bruke hverandre til små duetter og gruppeimprovisasjoner uten å koreografere eller strukturere på forhånd. Til dette krevdes en solid føling med musikk og overskudd i danseteknikk.
Workshoppen inneholder danseteknikk, teknikk for stokk, spilleteknikk for cymbaler/sagat med trinnkombinasjoner, improvisasjonsøvelser til både solodans og gruppedans, musikkforståelse, et kort foredrag om bakgrunn, historie og kostymer – og til slutt en koreografi/danserutine med masse plass til improvisasjon.
Til workshoppen skal kursdeltakerne helst ha på treningsbukser og hoftebelte, samt ta med en stokk eller en lignende gjenstand som kan brukes som dansestokk og cymbaler eller sagats.

De første orientalske dansere beskrevet i historien var de arabiske sigøynere: Ghawazee. Det var disse gatedanserne som engelsmennene og franskmennene møtte på reise gjennom Egypt i midten av 1800-tallet. Ghawazee-danserne ble typisk hyret til bryllup og andre festlige anledninger, og derfor er det stort fokus på underholdningsverdien i denne sjangeren. De mestret å kunne holde showet gående i flere timer non-stop ved å improvisere og imponere. De kunne både spille cymbaler/sagats, danse med stokk og jøgle med publikum og hverandre.

Kursdeltakerne tar med stokk (tynn kvinnestok helst uten krok), fingercymbaler/sagats, og helst gjerne treningsbukser.
Dud Muurmand har studert denne gamle dansestilen siden 1990-årene og føler seg meget hjemme i denne solid plantet og frie kvinnedansen, og oppfatter den på mange måter som en dansens grunnpilar hun henter inspirasjon og erfaringer fra i alt annet hun skaper. Hun har studeret Ghawazee-dans hos Wendy Buonaventura, Helene Eriksen og Fatem Salem.

Se hele timeplanen for Tribal Camp Oslo 2010 »

Eksterne lenker: Dud Muurmands nettside »Dud Muurmand på YouTube »

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s