Ghawazee

Lizzie Hagen
Lizzie Hagen

«Back to the source..»

Tribal Camp Oslo 2011 workshop.
Time: Sunday 25 September 11:00-13:00 and 14:00-16:00 (4 hours with 1 hour lunch break)
Location: Studio Orient, Arbeidergata 4, Oslo
Instructor: Lizzie Hagen
Price: NOK 500,-
Registration: mail@tribaltroopers.com

Ghawazee is an Egyptian gypsy dance that is performed on the flat feet. The Ghawazee were professional entertainers, but were banished from Cairo in 1834 and settled in Upper Egypt. The music, dance and other cultural features stand out from other dances of the Upper Egypt and Said region. It was the Ghawazee the Europeans witnessed dancing when they first arrived in Egypt, a dance style the Europeasn called belly dance. This is the foundation of modern belly dance.

The original Ghawazee style is characterized by hip isolations and shaking movements (shimmy), and the dancers play rhythms with finger cymbals that are in contrast to the syncopated drum beats. In the dance the emphasis is on large, heavy hip movements.

In this course we will drill individual steps, and put it all together into a simple choreography. There will also ba an introduction to the use of the assay (cane) and sills (finger cymbals). Bring your canes and cymbals if you have, but this is not necessary to take full advantage of the workshop.

If you find this workshop interesting, you might also like:

About Lizzie

Lizzie has immersed herself in the Egyptian and Moroccan styles since 1997, and she is one of the norwegian dancers who has focused the most on the heavy rhythms and earthy steps of the folkloric dances. Lizzie also has experience in other styles like flamenco, Bollywood and gypsy dances from both the Balkans and Turkey.

A part from dancing she is a singer (and dancer) in the music group Maghreb Funk: “Maghreb’s music is a mixture of pop, jazz, reggae and some chunk of Moroccan traditional pop.”

More on Ghawazee

http://www.jasminjahal.com/articles/art_ghawazee_of_egypt.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Ghawazi
http://www.havenonline.com/moas/northstar/vol1no1/Gwazcoat.htm

Video

Lizzie Hagen dancing Ghawazee with Shireen

NORWEGIAN:

«Tilbake til kilden..»

Ghawazee er en egyptisk sigøynerdans som danses på flate føtter. Ghawazeene var profesjonelle underholdere, men ble forvist fra Kairo i 1834 og slo seg ned i Øvre Egypt. Musikken, dansestilen og andre kulturelle trekk skiller seg ut fra andre danser i Øvre Egypt og Said-regionen. Det var ghawazeene europeerne så opptre, med noe som europeerne valgte å kalle magedans, og dette la grunnlaget moderne magedans.Dansen karakteriseres av hofteisolasjoner og ristebevegelser (shimmy), og danserne spiller rytmer med fingercymbaler som er i kontrast til de synkoperte trommeslagene. I dansen legges det vekt på store, tunge hoftebevegelser.

På kurset skal vi jobbe med trinnene enkeltvis, og så setter vi det hele sammen til en enkel koreografi. Det blir også innføring i bruk av assaya (stokk) og zills (fingercymbaler). Ta gjerne med stokk og cymbaler hvis du har dette, men det er ikke nødvendig for å få fullt utbytte av kurset.

Hvis du synes dette kurset er interessant, vil du også like:

Om Lizzie

Lizzie Hagen har danset orientalsk dans siden 1997 og hun begynte å undervise i 2005.
 Lizzie har fordypet seg i de egyptiske og marokkanske stilartene, og hun er en av de i Norge som har arbeidet mest med folkedansens tunge rytmer og jordnære trinn. Lizzie har også mye erfaring fra andre stilarter som flamenco, bollywood og sigøynerdans fra både Balkan og Tyrkia.

Hun er i tillegg både synger og danser hun i musikkgruppen Maghreb Funk: «Maghreb’s music is a mixture of pop, jazz, reggae and some chunk of Moroccan traditional pop.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s