Hagalla

Eva Loune
Eva Loune

«Bedouin dance..»

Tribal Camp Oslo 2011 workshop.
Time: Saturday 24 September 10:00-12:30 and 13:30-16:00 (5 hours with 1 hour lunch break)
Location: Studio Orient, Arbeidergata 4, Oslo
Instructor: Eva Loune
Price: NOK 600,-
Registration: mail@tribaltroopers.com

Hagalla is the name of perhaps the most famous Bedouin dance from Marsa Matruh. The city lies on the Mediterranean, not far from the border of Libya,

«Al-Haggala is the name of the movement, as well as the name of the professional dancer who performances this movement.»

«Hagalla» means limping, and this is also a distinctive characteristic of the dance style: a variation on what we like to call «¾ shimmy» or «Egyptian walk.» The characteristic hand claps are done with a special technique so that the sound will carry the longest in the desert. The dance has simple movements, but the rhythms are complex and rapidly changes to the untrained Western ear. Hagalla is a folkloric dance based on hip movements. We use large, wide dresses that emphasize the hips.

Eva’s hagalla-choreography is fast and fun, and may also be danced as a group dance with different formations. The workshop will include technique training, and we will also be working on the folkloric feeling which is very different from tribal style.

If you find this workshop interesting, you might also like:

About Eva

Eva Loune has been running a dance school in Arabic dance for 15 years in Sandefjord. She travels all over Norway and holds weekend workshops. She teaches and choreographs in a variety of dances such as Nubian, shaabi, khaligi, Saidi, faraonic, shamadan, American Tribal Style, Tribal Fusion and Raqs Sharqi.

In recent years she has focused on the fusion dance, including Tribal Fusion, and dances inspired by hip-hop. Eva has an American Tribal Style group called TribalEyes.

More on Hagalla

http://www.faridafahmy.com/haggala.html

Video

Reda Troupe performs Hagalla

NORWEGIAN:

«Beduindansen..»

Hagalla er navnet på den kanskje mest berømte beduindansen fra Marsa Matruh. Byen ligger ved middelhavet, ikke så langt fra grensen til Libya,

«Al-Haggala is the name of the movement, as well as the name of the professional dancer who performs this movement.»

«Hagalla» betyr å subbe eller halte, og det er også dansens karakteristiske kjennetegn: en variasjon på det vi gjerne kaller «¾-shimmy» eller «egyptian walk». Den karakteriske klappingen gjøres med en spesiell bevegelse slik at lyden skal bære lengst mulig i ørkenen. Dansen har enkle bevegelser, men rytmene er kompliserte og svært skiftende for et utrent vestlig øre. Det er en folkloristisk dans med bevegelser basert på hoftebevegelsene. Her bruker vi store, vide kjoler som framhever hoftenes bevegelser ytterliggere.

Evas hagalla-koreografi er rask og morsom, og kan også danses som en gruppedans med mange formasjoner. Kurset vil inneholde teknikktrening, og vi jobber også med folklorefølelsen som er annerledes enn i tribal-stilen.

Hvis du synes dette kurset er interessant, vil du også like:

Om Eva

Eva Loune har drevet danseskole i arabisk dans i 15 år i Sandefjord, samt at hun reiser rundt i Norge og holder helgekurs. I tillegg tar hun oppdrag for den kulturelle skolesekken. Hun underviser og koreograferer i mange forskjellige folkedanser som nubisk, shaabi, khaligi, saidi, faraonik, shamadan, American Tribal Style, tribal fusion og oriental. Evas danseskole setter en gang i året opp en helaftens forestillingen som i år heter Gilgamesh i Sandefjord.

De siste årene har hun fokusert mye på fusion-danser, blant annet Tribal Fusion og danser inspirert av hip-hop. Eva har også en American Tribal Style-gruppe som heter TribalEyes. Det er andre året vi har Eva som gjesteinstruktør på Tribal Camp Oslo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s