Dansere og hjelpere søkes til Hauken-I-Redet 14

Svetlana Povarova Ree
Svetlana Povarova Ree

Vi søker dansere og hjelpere til veldedighetsforestillingen Hauken-I-Redet 14. Vil du bidra med dans eller en hjelpende hånd denne lørdagen? Gi oss beskjed! Forestillingen er lørdag 26. januar 2013.

Mer om selve prosjektet vi støtter her:

Historien om ”det kvinnedrevne prosjektet” i Homa Lime ved Victoriasjøen øst i Kenya har røtter tilbake til 1985. Da kom en norsk kvinne for å arbeide som lærer på St.Alfred Alara (high school). Grete Omdal inspirerte kvinnene til å starte et en gruppe for borgerrettigheter, der kvinnespørsmål stod sentralt. Gingo Women group ble stiftet.

Gruppen skiftet senere navn til ”Marit Women Group and Nadima Ken Express”. Marit som det refereres til er Marit Sigvang, også hun kom som lærer til Homa Lime. Gruppen tenkte også praktisk i tillegg til teoretisk tilnærming i kvinnespørsmål. De satte seg sammen og sydde for hånd, senere gikk de sammen om å kjøpe to håndrevne symaskiner og seks pedaldrevne symasiner.Kvinnene sydde og diskuterete vidt og bredt. I løpet av et tiår hadde gruppen oraganisert seg i flere grupper:PARALEGAL (med Mary Lieta som leder)
Gruppen arbeider med rettighetsspørsmål, også rent juridiske. De er talskvinner for og støtter de ”underpriveligerte” i lokalsamfunnet. De tar opp saker som handler om svangerskap blant mindreårige, overgrep, barne-arbeid, gjengifting av enker og tilfeller der enker og foreldreløse taper ansikt og familieeiendom. Det hører med til historien at Mary Lieta (som også er vår hovedkontakt i Homa Lime) var det første som stod opp mot denne tradisjonen med gjengifting med familiemedlem.Gruppen arrangerer møter for kvinner på markeder, kirker og andre steder for å informere om menneskerettigheter.HEALTH CARE GROUP- (med Serphine Mambe som leder) Gruppen er samarbeider med det offsielle helsevesenet. De er en slags sanitetsdamer, slik de var før i Norge. Spesielt følger de opp ubemidlede familier, helsen til barnløse og personer som lever med HIV/AIDS. Rent praktisk er det gjennomføres hjemmebesøk og de gir råd/hjelp/veiledning.

GIRL CHILD RIGHTS (Marit Women Group)
Gruppen har som mål å forbedre jentenes situasjon opp mot skole, bekjempe trusler, seksuelle overgrep, uønsket graviditet og forhindre at jenter dropper ut av skole.
Denne gruppen fortsetter også sitt praktiske arbeid i systue, der de etter evne og økonimsike muligheter lager myggnettinger (malariasykdom er et alvorlig problem), skoleuniformer etc.

WOMEN RIGHTS GROUPS (Marit Women Group and St. Monica Group) Dette er ren kvinnekamp mot tradisjoner rundt gjengifting av enker til familiemedlemmer, arv etter dødsfall, rett til egen jord osv.

Kvinnene gjør alt på frivillig basis, og de fleste har i tillegg arbeid. De har opprettet forbindelser med andre organiasjoner i Kenya, blant annet Care Kenya.

Kvinnene i Homa Lime har lenge ønsket seg et eget sted, et ”ressurs- og kultursenter”, der de kan samle sine aktiviteter. Det er her den norske vennskapsgruppen i Verdal og Levanger kommer inn. De har siden 2003/2004 hatt kulturelle vennskapforbindelser. Dette har nå gått over lokalsamfunnsutviklings-programmet ”Youth Empowerment”, støttet av organisajonen Vennskap Nord-Sør. Her legges det vekt på å støtte oppunder ungdommers utvikling, jamfør det kvinnegruppene arbeider med.

Hauken i Redet har blitt med i prosjektet av byggingen av ressurssenteret.

Arbeidet er godt i gang og planen er at senteret åpnes høsten 2013.

Så vil du bidra med dans eller en hjelpende hånd denne lørdagen? Gi oss beskjed! Forestillingen er lørdag 26. januar 2013

Sees!
Hilsen Jorunn og Jenny, Tribal Troopers.

En tanke om “Dansere og hjelpere søkes til Hauken-I-Redet 14

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s