Velkommen på Hauken-i-Redet 16

Dansere fra inn og utland bidrar med vakker dans på Rommen Scene (se kart) lørdag 31. januar 2015. Verdens vakreste danseforestilling passer for hele familien, og showet starter kl. 17.00 og er gratis. Meld deg på Facebook-eventet

Hauken-i-Redet 16 er en veldedighetsforestilling hvor det er mulig for publikum å donere penger til jenters utdanning i Homa Lime i Kenya. Det blir også loddsalg med fine premier.
Ønsker du å donere penger utenom danseforestillingen, så har Kanam Cultural Self Help Group kontonummer 4202 24 75201. Alle donasjoner mottas med takknemlighet. Les mer om senterets arbeid lenger ned.

Hele 41 dansere stiller opp på scenen denne ettermiddagen. Vi gleder oss. Velkommen til store og små!

Program første akt

  1. The Galaxy Crew: ATS møter Mexico
  2. The Rebel Force og The Galaxy Crew: de unge damene danser til en funky hip hop låt med innslag av bhangra
  3. Svetlana Porarova Ree: Shaabi
  4. Tina: hippie fusion
  5. Bellexia: oriental og trommesolo
  6. Marte Fagereng: Shaabi
  7. Oslo Tribal Bellydance School: improvisert American Tribal Style magedans

Program andre akt

  1. Svetlana Porarova Ree: Fusjon
  2. Annette Øverland: Trommesolo
  3. Sedna Bellydancer: Dark Fusion Bellydance
  4. Miriam Embla: Tribal Fusion magedans
  5. Danielle Halluin: ATS koreografi med skjørt
  6. The Hip Hips: Tahtib
  7. Lamya Nefertiti: Tyrkisk Oriental
  8. Comic Star: Tribal koreografi
  9. Tribal Troopers: ATS-Tribal Troopers Style

Bakgrunnen for prosjektet i Homa Lime

Veldedighetsforestillingen Hauken-I-Redet har i flere år vært med på å bygge et ressurssenter med bibliotek, museum, helsestasjon mm. Homa Lime ble offisielt åpnet i høst 2013. Vi ønsker å fortsatt kunne gi jenter i området en mulighet for å jobbe for kvinners rettigheter, utvikle seg individuelt og få bedre muligheter til å trygge seg selv og familien sin. Alle bildene er hentet fra hjemmesiden til seneteret, homalime.net, og er fotografert av Tor Ole Ree og Svetlana Povarova Ree.

Historien om ”det kvinnedrevne prosjektet” i Homa Lime ved Victoriasjøen øst i Kenya har røtter tilbake til 1985. Da kom en norsk kvinne for å arbeide som lærer på St.Alfred Alara (high school). Grete Omdal inspirerte kvinnene til å starte et en gruppe for borgerrettigheter, der kvinnespørsmål stod sentralt. Gingo Women group ble stiftet. Gruppen skiftet senere navn til ”Marit Women Group and Nadima Ken Express”. Marit som det refereres til er Marit Sigvang, også hun kom som lærer til Homa Lime. Gruppen tenkte også praktisk i tillegg til teoretisk tilnærming i kvinnespørsmål. De satte seg sammen og sydde for hånd, senere gikk de sammen om å kjøpe to håndrevne symaskiner og seks pedaldrevne symasiner. I løpet av et tiår hadde gruppen oraganisert seg i flere grupper:

PARALEGAL (med Mary Lieta som leder)
Gruppen arbeider med rettighetsspørsmål, også rent juridiske. De er talskvinner for og støtter de ”underpriveligerte” i lokalsamfunnet. De tar opp saker som handler om svangerskap blant mindreårige, overgrep, barne-arbeid, gjengifting av enker og tilfeller der enker og foreldreløse taper ansikt og familieeiendom. Det hører med til historien at Mary Lieta (som også er vår hovedkontakt i Homa Lime) var det første som stod opp mot denne tradisjonen med gjengifting med familiemedlem. Gruppen arrangerer møter for kvinner på markeder, kirker og andre steder for å informere om menneskerettigheter.

HEALTH CARE GROUP- (med Serphine Mambe som leder) Gruppen er samarbeider med det offsielle helsevesenet. De er en slags sanitetsdamer, slik de var før i Norge. Spesielt følger de opp ubemidlede familier, helsen til barnløse og personer som lever med HIV/AIDS. Rent praktisk er det gjennomføres hjemmebesøk og de gir råd/hjelp/veiledning.

GIRL CHILD RIGHTS (Marit Women Group)
Gruppen har som mål å forbedre jentenes situasjon opp mot skole, bekjempe trusler, seksuelle overgrep, uønsket graviditet og forhindre at jenter dropper ut av skole.
Denne gruppen fortsetter også sitt praktiske arbeid i systue, der de etter evne og økonimsike muligheter lager myggnettinger (malariasykdom er et alvorlig problem), skoleuniformer etc.

WOMEN RIGHTS GROUPS (Marit Women Group and St. Monica Group) Dette er ren kvinnekamp mot tradisjoner rundt gjengifting av enker til familiemedlemmer, arv etter dødsfall, rett til egen jord osv.

Kvinnene gjør alt på frivillig basis, og de fleste har i tillegg arbeid. De har opprettet forbindelser med andre organiasjoner i Kenya, blant annet Care Kenya.

Kvinnene i Homa Lime hadde lenge ønsket seg et eget sted, et ressurs- og kultursenter” der de kunne samle sine aktiviteter. Den norske vennskapsgruppen i Verdal og Levanger har siden 2003/2004 hatt kulturelle vennskapforbindelser. Dette gikk over lokalsamfunnsutviklingsprogrammet ”Youth Empowerment”, støttet av organisajonen Vennskap Nord-Sør. Her legges det vekt på å støtte oppunder ungdommers utvikling, jamfør det kvinnegruppene arbeider med.

Se flere bilder og lær mer om senteret på Homa Limes hjemmeside.

Flere frivillige søkes som kan hjelpe til noen timer lørdag 31. januar med å arrangere verdens vakreste danseforestilling hvor alle inntektene går til Homa Lime kultursenter i Kenya. Ta kontakt med jenny@tribaltroopers.com og bli med på laget!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s